Utveckling är en fråga om prioritering

Som förra inlägget antyder är Elias inte riktigt färdig med sin potträning ännu. Det är inte viktigt för honom. Inte alls. På frågan om varför han inte går på toa när han måste bajsa, fick jag igår det magnifika svaret: "Därför att jaa inte kan bajsa på tollaletten. Jaa kan bara bajsa i byxan."

Så var den saken utredd. 

Alldeles nyss gick jag in i sovrummet för att se om Elias somnat. Det hade han inte. Han tittade på Ice Age. Eftersom han en timme tidigare suttit framför Hitta Nemo var det en rejäl ögonbrynshöjare. Jag blev både häpen och stolt. Han hade alltså hämtat en film i hyllan, satt in den i dvd-spelaren och navigerat menyerna (vilket är en tämligen komplex serie knapptryckningar) och fått igång filmen. På svenska dessutom. Han är tre år. 

Detta får mig att tänka på en passage i Liftarens Guide Till Galaxen som berättar om Jatraviderna på Viltvodel V. Jatraviderna är små, blå varelser med femti armar och unika eftersom de är det enda släktet i universum som uppfunnit spraydeodoranten före hjulet. 

Det skenbart enkla behöver således inte nödvändigtvis komma före det mer komplexa i evolutionen från liten människa till en något större. Likt Jatraviderna väljer Elias att utvecklas efter sina egna prioriteringar: först hantera fjärrkontrollen, sen pottan. 

---


Kommentarer
Postat av: Niklas

En helt logisk prioritering om man tänker efter. Var på kalas förra söndagen. Där fanns min kusins 3-åring. När jag skulle gå ropade jag käckt hejdå till honom. Han lyfte bara på ögonbrynen. Vände sig om. Drog ner byxorna till anklarna. Satte upp båda händerna på muren och pissade på den. Kändes som ett statement på något sätt. Ett djupt oartigt men samtidigt väldigt roligt statement. Skrattade gott åt bajshistorien!

2009-06-02 @ 09:23:12
Postat av: Anders

Niklas: Hahaha..host..jag tror jag dör...klassiskt!

2009-06-02 @ 09:36:09
Postat av: Gonzo

Har det någon gång slagit dig att din son driver med dig??......fantastisk historia

2009-06-02 @ 20:39:57
URL: http://www.skivgrisen.blogspot.com
Postat av: Anders

Hela tiden Gonzo. Hela tiden.

2009-06-02 @ 22:05:51
Postat av: Boggen

Det där är något som slagit mig också. DVD-spelare, pc-och playstationspel hanteras med lätthet, men sedan behöver de hjälp med att ta på sig strumporna!

Men sedan behöver man ju bara gå till sig själv och se vad man lättast lär sig, det som är kul (dricka fina viner och whiskey-sorter) eller det som är tråkigt (betala för fina viner och whiskey-sorter och att inte dricka för mycket av dem...)

2009-06-05 @ 12:10:19
URL: http://boggblogger.blogspot.com/
Postat av: Anders

Boggen: Ja, man lär sig det som är roligt. Först och främst.

2009-06-06 @ 16:15:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0