Om det här med att vara tacksam ...

Den franske vetenskapsmannen Guillaume Le Gentil var en otursam man. På 1700-talet ingick han i historiens dittills största vetenskapliga samarbete. Edmond Halley, han med kometen, hade i 1700-talets början listat ut att man kunde räkna ut avståndet till solen genom triangulering (genom att veta längden på en sida i en triangel och två av vinklarna slipper man sålunda omaket att resa sig ur favoritfåtöljen för att beräkna sträckan till solen) av Venus passage av Solen. Passagerna sker dock mycket oregelbundet. Närmare bestämt i par med åtta år emellan, för att sedan inte äga rum på över ett århundrade. Den vetenskapliga världen väntade därför in nästa passage som som beräknades ske 1761 och ett hundratal vetenskapsmän från åtskilliga länder skickades iväg till världens alla hörn för att utföra mätningar. Idékläckaren Halley kunde tyvärr inte medverka. Han förhindrades av sin död tjugo år tidigare.  

Projektets medarbetare stötte på problem. Krig. Oväder. Sjukdom. Den sköra mätutrustningen gick allt som oftast sönder under resorna till de respektive mätstationerna. Fransmännen var mest otursbenägna. Jean Chappe reste i månader med häst och vagn, båt och släde för att ta sig till Sibirien. Han höll de känsliga instrumenten i famnen och skyddade dem som vore de ägg. Väl framme vid målet var vägen blockerad av översvämningar efter kraftiga skyfall. När Jean till sist började installera mätinstrumenten skyllde lokalbefolkningen vädret på fransmannen och hans mystiska instrument vilka han riktade mot himlen. Han undkom med livet i behåll. Men utan mätresultat.

Ingen var dock så otursförföljd som Le Gentil. Hans slutmål var Indien och han seglade ett år i förväg för att vara ute i god tid. Efter en räcka av närmast filmiska motgångar var han fortfarande ute till havs vid tidpunkten för Venuspassagen. Vilket omöjliggjorde mätningar. Trots det var han vid gott mod. Han hade ju åtta år på sig till nästa passage. Sålunda gick han iland i Indien, installerade sig, kontrollerade mätutrustningen. Och väntade. I åtta år.

Dagen för passagen vaknade han till strålande solsken. Men precis när Venuspassagen skulle börja, gled ett ensamt moln fram och skymde solen och blev kvar där under hela passagen. Le Gentil kunde inget annat göra än att packa ner mätutrustningen, och resultatlös ta sig ner till hamnen för hemfärd. Nu drog han dock på sig dysenteri och blev liggande i nästan ett år. Han frisknade till och gick ombord på ett fartyg, som efter diverse cykloner och andra oväder, tog honom hem, drygt elva år efter hans utresa; bara för upptäcka att giriga släktingar i hans frånvaro dödförklarat honom och hängivet plundrat dödsboet.

----

Massive Attack: "Be Thankful for what you've got"
.

Kommentarer
Postat av: Hermann

Lyssnade igenom Massive Attacks samlade produktion i går och blev som vanligt, när jag lyssnar på Massive Attack, häpen över det faktum att de inte lyckats göra en enda riktig dålig låt ännu.



P.S. Fantastisk historia om Le Gentil (vilket namn va!).

2009-01-12 @ 19:29:38
URL: http://www.barstol.nu/author/hermann/
Postat av: TP

Underbar story!



Spik i foten!

Va fan e en spik i foten?

Maria Antoinette, hon hade varit jävligt glad om hon hade fått en spik i foten.

2009-01-12 @ 22:00:04
Postat av: Anders

Hermann - Jag håller med dig fullständigt. Massive Attack är transcenderande, de förflyttar dig som lyssnare, förändrar sinnestillståndet, ger dig instant coolness. Fantastisk musik kort sagt.

P.S. TACK!



TP - Tack! Precis så: Vaffan är en spik foten.

2009-01-12 @ 22:16:30
Postat av: Gonzo

Säger som Booker T Jones och William Bell:

Bad luck and trouble was my only friend/ i've been down in the mud since i was ten/ Born under a bad sign.....

Lyssna på Creams version...den ligger på "Weels of Fire" plattan....

2009-01-12 @ 23:53:06
URL: http://www.skivgrisen.blogspot.com
Postat av: Kicki

Snacka om att vara hängiven! Så hängiven att det övergår i ren och skär dumhet... Stackarn!

2009-01-13 @ 08:57:45
URL: http://litesomjag.blogg.se/
Postat av: Johnny

Lovely! Otrolig historia och väl beskrivet. Thanks!

2009-01-13 @ 10:06:18
Postat av: Anders

Gonzo - Jag lyssnar!



Kicki - Man ska tänka sig för innan man klagar på vädret (och molnen framförallt) och släkten.



Johnny - Thanks man!

2009-01-13 @ 10:37:22
Postat av: Jimmy

Underbar avslappnad läsning vid sidan av musiktemat, precis vad jag behövde.



Jimmy

2009-01-13 @ 19:57:21
Postat av: Boggen

Finns det ingen film om dessa losers, (flåt, menar hängivna vetenskapsmän)? Det skulle vara minst lika intressant som någon av filmerna om de stora upptäckarna.

Massive gör en grym tolkning av låten, kommer ihåg när jag köpte LP:n och de var tvugna att ta bort "Attack" från gruppnamnet. Ibland är vissa myndigheter (i detta fall de brittiska) larvigt överbeskyddande.

2009-01-13 @ 21:45:24
URL: http://boggblogger.blogspot.com
Postat av: Anonym

Kul att höra Jimmy! Att skriva om något annat än musik var precis vad jag behövde. Och behöver. Blanda korten helt enkelt.

2009-01-13 @ 21:48:30
Postat av: Anders

Vet inte, Boggen, kan inte komma på någon film på temat passionerad men ärolös vetenskapsman (det finns många att välja mellan - både onda svin som stulit heder och ära av andra, förlorarna). Men visst hade det funkat.

Massive Attack, ja. Minns också namnbytet. Heter bandet fortfarande 'bara' Massive, eller har myndigheterna lättat på slipsen?

2009-01-13 @ 22:25:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0