Framåt hav!

Barns förmåga att absorbera sin omvärld är enorm. Häromdagen sprang min son Elias (2,5 år) omkring i lägenheten och gastade "framååt marsch!", något som efter några baddagar utvecklades till "FRAMÅÅT HAV!". En ganska begåvad omformulering, tycker jag. Fast det är klart, jag är ju naturligtvis partisk.

Hursomhelst, igår kväll lät jag junior kolla en liten stund på Butch Cassidy och the Sundance Kid (med Redford/Newman i huvudrollerna). Normalt är våld och pang-pang en stor no-no här hemma, men eftersom värmen hade dränerat min faderliga energi lättade jag lite på uppfostrandet och lät Elias titta, samtidigt som jag överpedagogiskt förklarade för honom hur Charlton Heston-korkat det är att skjuta någon med pistol. Att träffas av en pistolkula gör ont och leder inte sällan till blodvite, tårar och fängelse, fortsatte jag mitt av värmen förlamade föräldraskap. Elias höll med. Han upprepade med myndig stämma att "man fåå inte göja så, inte slåss, inte sjuuta!. "Oj, titta pappa, han bluuder!". Och just i det ögonblicket kändes det som att bollen var hemma hos lilleman. Han hade fattat. Trodde jag.

Idag springer han hukande omkring med en glaspinne i handen. Sen överfaller han morsan och farsan och skriker "pang", eller "piooschh" (som ett pistolskott låter fonetiskt, åtminstone i Hollywood). Bra jobbat farsan...

--------

Musik då? Jo, just nu är jag besatt av The Hidden Cameras, och framförallt albumet "The smell of our own". Jag överdoserar. Men det är okej, för det här är så jävla bra! 

Igår och filosoferade jag kring de - minst sagt - explicita homosex-texterna och tänkte något i stil med att om filmen Shortbus vore ett popband hade det varit The Hidden Cameras. Och nu när jag letar klipp på youtube ser jag att de är med på soundtracket, såklart. Härlig musik spelar de hursomhelst, popbandet från Kanada.

Lyssna på ett par av mina favoriter:

Boys of Melody

Smells Like Happiness

Framåt marsch!

Sitter med krökt rygg vid datorn. Från vardagsrummet hörs min son. Han upprepar gallskrikande frasen "FRAMÅÅÅT MURRCH!". Han låter som en amerikansk drillsergeant, de brukar inte heller artikulera "marschet", utan mer stöna fram det. "Framåt marschet" har han snott från Kanin efter att ha överdoserat filmen om "Nalle Puh och Heffaklumpen".

Den virtuella världen är bräcklig. Just nu sitter jag och restaurerar min skivsamling eftersom min externa hårddisk bestämde sig att dö i samma stund som jag satte i sladden i eluttaget i den bohuslänska stuga, i vilken jag spenderat den senaste veckan. Lysdioden på hårddisken fladdrade först lite retfullt, sen drog den sin sista suck, slocknade för evigt och tog på samma gång min samlade mp3-samling med sig in i nästa värld. Tusen plattor - poff - borta. Detta var i måndags. Utanför stugan öste regnet ner.

Bara att börja om alltså. Och att det är ett tidskrävande jobb att återigen rippa och lägga in skivsamlingen digitalt är tidernas understatement. Sisyfos stenrullande var ett glidarjobb i jämförelse. Men det måste göras. Är man musiknörd så är man. Nyckelord för dagen: "back up".

- Frramååt mrssch!


Dagens låt: "Can we start again" - Tindersticks


Semestervecka

Äntligen dags för några dagar i Bohuslän. Fjordar, sälar, salta bad, båtturer, fotboll med Elias (som enligt egen utsago inte heter Elias längre, utan "Jaane"), öl på altanen framför gräsmattan, en god bok i skuggan. Ja, ni fattar - lata dagar i paradiset. Inga inlägg på några dagar alltså. Ha det gott så länge!

Semesterlåt: För varje hjärtslag - Annika Norlin & Anna Järvinen

Varför kvinnor lever längre än män ...

Jag har semester. Det innebär ändrade roller hemma hos mig. Min fästmö antar snabbt skepnaden projektledare. "Vi kanske skulle passa på att renovera", säger hon. Vi är förstås relativt. "Vi" innebär att hon skriver ner i sitt  kollegieblock vad som behöver göras, sedan gör jag det. Rollen som hantverkare är min.

Så nu står jag här och renoverar. Jag spacklar, målar, sätter upp lister och dörrfoder. Och stönar. Och svettas.

Min fästmö är ute på stan och käkar glass.

Och nu är det förresten dags att hämta tvätten. 

Dagens andra låt: "Slave Driver" - Bob Marley & the Wailers

Dagens blogg och dagens låt

Häromdagen boostade jag några bloggar jag gillar. Jag glömde en. Det inser jag när jag idag ser att Skivgrisen pushar för Skuggans blogg. Jag vill inte vara sämre och gör detsamma. Inte mer än rätt med tanke på att Carl från Skuggan nyligen var inne på min blogg med glada tillrop och en önskan om en möjlig visit. Vilket jag naturligtvis gjorde, glada tillrop skall nämligen premieras. Och besöket är jag glad för. Skuggan är förutom en väldigt bra musikblogg, även ett Göteborgsband som lägger upp sina låtar allteftersom de utvecklas. Och jag gillar verkligen vad jag hör. Min personliga favorit heter "Västergatan" och är - även om den enligt Skuggan inte är färdig  - riktigt bra!

Länk till Skuggan och "Västergatan" ...


Pusherman

I en av sina böcker besvarar Stephen King frågan om varför han skriver så ruskiga historier med att han inte har något val. Han menar att vi alla har olika filter, i vilka olika saker fångas upp. Vad som fastnar i just ditt filter är inte mycket att göra åt, men det som fastnar är det du måste uttrycka. Bra formulerat tycker jag. Så är det naturligtvis. Och svårare än så skall man inte göra det för sig, oavsett vilken form av skapande man ägnar sig åt. 

Min son Elias har också ett filter. Besserwisserfiltret. Milda till mindre milda tillrättavisningar av pappa är den nya agendan. Tiden av ödmjuk förundran är numera ett vackert minne. "Du glömde banka" säger han. Elias har registrerat allt jag någonsin sagt och gjort, och han har lärt sig snabbt. Han vet hur saker skall vara och göras. Därför får jag denna morgon kommentaren "du glömde banka".  

För att topprida mig ytterligare ägnar han sig dessutom åt skönsmässiga lögner. "Där hoppar en gråsparv", sa jag häromdagen. "Nej pappaa, det är ingen gråspavv, det e en gråsugga, vettu!".

Vad svarar man på sånt?

Banka, undrar du? Jo, jag måste banka ägget i diskbänken innan jag skalar det. Underförstått: Det fattar du väl, farsan!


Låtar för dagen:

Gone Daddy Gone - Violent Femmes (Lyssna här!)

Kids - MGMT (Lyssna här!)

Pusherman - Curtis Mayfield (Lyssna här!)Bloggtips

Den uppmärksamme har förmodligen konstaterat att jag inte har några länkar i min blogg. Det betyder dock inte att jag inte uppskattar andra bloggar (för det gör jag visst det). Bara att jag är slapp. Därför gör jag idag bot och bättring och länkar till några bloggar jag läser och uppskattar. Bra bloggar som förtjänar extra uppmärksamhet, och en kort förklaring till varför de gör det.

Skivgrisen - musikblogg
Varför läsa? För att de fyra skivgrisarna är ena jävlar på musik. Stående på alla fyra bökar de upp intressant och bra musik, från förr och nu. Den sammanlagda kunskapen, nördigheten, är imponerande. Det dessa herrar inte vet om musik är inte värt att veta. Dessutom är det väldigt snälla grisar vi talar om.

Go Fuck Alice - musik- och dagboksblogg
Varför läsa? Därför att Alice är en jävel på att skriva vackert och rörande - om sig själv, om livet och om musik. Gillar man att läsa långa och fina texter är detta bloggen att besöka. Sedan är Alice generös och "bjuder" ofta på musik och musiktips som (nästan) utan undantag hamnar högst upp i playlisten.

Fotogrodan - fotoblogg
Varför läsa? Delvis för att Fotogrodan drivs av min fästmö. Men framförallt för att hon är en jävel på att fotografera. Bilderna på bloggen är högklassiga. Och det är inte, som man kanske tror, en partisk uppfattning: det är ett faktum. Och om inte detta övertygar dig att besöka Fotogrodan, så kanske chansen att hitta bilder både på yours truly gör det.

Nederbird - blogg som betraktar livet
Varför läsa? Därför att Johnny är en jävel på att skriva; om livet och om vardagssituationer. Alltid från ett humanistiskt och psykologiskt insiktsfullt perspektiv. Ett annat skäl är att han i ett blogginlägg kallat mig "stilig".

Gorillan - musikblogg
Varför läsa? Därför att Gorillan med djävulsk uppdateringshastighet ger dig alla tips du behöver inom soul och indie mm, från alla tidsepoker. En högintressant måste-blogg när det gäller musik.

Matte matar monster 2.0 - politik- och dagboksblogg
Varför läsa? Först och främst därför att Matte är en jävel på att skriva. Han varvar vardagligheter med fantastiska inlägg om politik. Politiskt formulerar sig Matte bättre än någon annan jag läst, oavsett media, och oavsett åskådning. FRA, Alliansengänget, Göran Persson, Jan Björklund - allt och alla får smaka på Mattes retoriska begåvning.


Och plötsligt så var det 1985 igen …1985 var jag på Ullevi och såg Bruce Springsteen. Jag var 16. Det var en magisk afton. Bruce och E-Street Band var i högform. Ullevi skakade under publikhavet. (Publiken hoppade faktiskt såpass till musiken att man efteråt tvingades att renovera och förstärka arenan innan den på nytt kunde användas i konsertsammanhang.) Vädret var medelhavsvarmt. Göteborg var kaos och eufori. 100 000 människor var i rörelse i innerstaden, Avenyn var fullsatt. Efter konserten var man tvungen att gå armgång med sina vänner, annars tappade man bort varandra, bokstavligen. (Betänk att detta var före mobiltelefonens intåg.)


Perioden före och efter konserten lyssnade jag mer eller mindre sönder hela Springsteens katalog. Jag älskade It's hard to be a saint in the city, Point Blank, Downbound Train, Thunder Road. Sedan slutade jag lyssna på Bruce. Inte helt, men han hamnade allt längre back i skivbackarna, annan musik sprang om New Jerseys stolthet*.


Bruce har återvänt till Sverige åtskilliga gånger sen den där magiska sommaren 1985, men jag har aldrig kommit mig för att gå att se honom igen. Varför vet jag inte riktigt. Jag missade två hyllade konserter på Stadion 1999. Jag missade hans två lika upphöjda Ullevispelningar häromåret. Och jag hade tänkt missa honom den här gången med. Ända tills i morse, då jag fick frågan: "Vill du ha en biljett till Springsteen?".

Helt plötsligt var det 1985 igen. Jag hamnade i någon slags Springsteen-frenzy, blev ömsom nostalgisk, ömsom uppspelt, bad om betänketid, behövde räkna på om jag hade ekonomisk styrka nog, 650 kronor är trots allt en del pengar, särskilt för en oplanerad utgift. Sen snöt min fästmö biljetten mitt framför näsan på mig.


Så istället för att gå på Springsteen ikväll låter jag mig sköljas, våg för våg, av avundsjuka, min favorit bland dödssynder. Det hindrar mig dock inte från att lägga upp veckans blandband, som denna gång är en mix av mina Springsteenfavoriter. (Klicka på kassettbandet i marginalen för att lyssna! EDIT: Länk till blandbandet, här!)

Mina favoriter av Springsteen:

01. Badlands
02. It's hard to be a saint in the city
03. Growin' up
04. Lost In The Flood
05. E Street Shuffle
06. Thunder Road
07. The ghost of Tom Joad
08. Magic
09. Spirit in the Night
10. Atlantic City
11. Blinded by the Light
12. Jungleland

* När jag, så här i efterhand, läser blogginlägget, inser jag att texten i stort sett är en rip off av Lasse Berghagens "Teddybjörnen Fredriksson". Bruce, han var min bästa vän, när jag var ett litet barn. Men jag glömde bort min vän. Typ...


Ett riktigt skitinlägg

Åh, en sån helg. Spansk EM-vinst, trevlig bloggträff med skivgrisar (TP och Gonzo) hemma hos Gonzo, öl och rosé, inte bara fredag utan även lördag.

Under söndagen är jag och min tvåårige son Elias ute och går vår vanliga skogsrunda. (Elias var också med under lördagens bloggträff. I dörren möttes han av Gonzo iförd hög svart tyrolerhatt.) Vi passerar huset där Gonzo och hans flickvän bor. "Där bor Gonzo och hans flickvän" säger jag och pekar mot huset. "Gonzo bor där", svarar han. Vi går vidare under tystnad. Efter cirka femti meter vänder sig han sig mot mig igen. "Gonzo bor däeerbotta pappa!" ... tystnad igen, han ser ut att fundera. Sen fyller han i: "En lustig man!". 

Hursomhelst, öl och rosé två dagar i rad sätter sina spår. Det kombinerat med ett förändrat, och förbättrat, kostintag bestående av abnorma mängder fibrer och ägg ger sig till känna i magen, som idag består av 98 procent luft och 2 procent övrigt. 98-procentaren är förrädisk. Det är lätt att tro att man har att göra med en 100-procentare, och det kan straffa sig. Dessutom är 98-procentaren synnerligen irriterande; går man på muggen är allt som kommer oftast en högljudd fjärt. Och att gå på muggen enbart för lite akustiska sensationer känns onödigt, men betänker man de övriga två procenten innebär en carefree gångfjärt en rysk roulette med underkläderna som helst bör undvikas.


När jag tänker närmare på saken, alltså alkoholens effekt på magen, måste jag säga att det är ett under att så många parbildningar trots allt blir av. Jag menar (nu var det förvisso ett tag sen jag själv deltog i ritualerna), själva datingperioden är ju ett rent helvete sett ur magens perspektiv. Alkohol är inte sällan inblandat i någon form. Detta kombinerat med den naturliga nervositeten leder till att man första månaden konstant går omkring på tå, osäker, och med en mage som en zeppelinare. En tändsticka och man är historia. Var och varannan sexspalt brukar i tid och otid dryfta problematiken kring för tidig sädesavgång. Big deal i jämförelse med för tidig luftavgång. Det är förödande på allvar. Hur många dejter måste inte avbrytas med någon lam ursäkt på grund av att toaletten ligger inom höravstånd för objektet för din ömma låga, och med alltför tunna väggar att komma ut därifrån med någon form av sexighet i behåll.


Nog med skitsnack. Idag, eller senast imorgon, tänker jag lägga upp en halvårslista över 2008 års hittills bästa skivor och låtar. Som jag ser det.

Dagens låt kan med tanke inlägget inte bli någon annan än Martha Wainwrights  "Bloody Motherfucking Asshole". Lyssna här!

Hmm...

RSS 2.0