Soundtrack v. 26

Här är den musik som frekventerat min ipod denna vecka. Det är allt jag vill säga. Det och: Viva España!.
(Klicka på spelaren i marginalen för att lyssna. Edit: Länk till blandbandet hittar du här.)

Soundtrack v.26:

01. The Twilight Sad - 'Cold Days From The Birdhouse' (Dessa fantastiska skottar! Någon skrev någonstans att skotska är den dialektala motsvarigheten till skägg. Det var roligt.)
02. Tom Waits - 'Who Are You' (Alltid aktuell. Aldrig tråkig.)
03. MGMT - 'Pieces Of What' (Har gjort ett av årets hittills bästa album: "Oracular Spectacular")
04.Tindersticks - 'Another Night In'
05. Sigur Ros - 'Gobbledigook' (Väldigt olikt Sigur Ros kan man tycka, väldigt bra bör man tycka)
06. Lil Wayne - 'Tie My Hands' (Featuring Robin Thicke) (Ja jävlar. Jag kan inte sluta lyssna på den här skivan.)
07. Karen Dalton - 'Something On Your Mind' (Har man inte hört Karen förut, så är rösten en upplevelse.)
08. The Field Mice - 'Let's Kiss And Make Up' 
09. The Hidden Cameras - 'Boys of Melody'
10. Grand Archives - 'Torn Blue Foam Couch'

Storfrämmat på promenadavståndTänker bara påpeka det faktum att det är konsert Bohus fästning nu på fredag (27/6) kl. 19.00. Bonnie Prince Billy spelar och backas upp på scen av Nicolai Dunger. Förband är Wildbirds and Peacedrums.

En 'ganska' hygglig konsert får man väl säga ...

Som jag höll på att glömma bort. Totalt.

Några smakprov:

Bonnie Prince Billy - 'I see a darkness'

Bonnie Prince Billy - "Horses"

Bonnie Prince Billy - "Cursed Sleep"


Beställ biljett!


Svänger det, så svänger det ...

Har tidigare hävdat att texten är det viktigaste för mig i en låt. Och för att citera Erik Lidbom är det naturligtvis trams. Är det något jag borde lärt mig vid det här laget är det att aldrig hävda några absoluta sanningar. Men man säger så mycket dumt. Här kommer i alla fall några exempel på när jag har fel. Och några exempel på när jag har rätt:Jag har rätt när jag lyssnar på Tom Waits "In the neighbourhood" Lyssna här!Sigur Ros bevisar däremot att texten kan vara sekundär. Sången är som ett extra instrument (förutsatt att man inte är islänning då) och adderar krydda till ljudbilden. Här är Sigur Ros med den undersköna "Svefn-g-englar". Lyssna här!Ibland har musiken bägge delarna. Ta till exempel Paddy McAloons (Prefab Sprout) 22 minuter långa "I trawl the megahertz". Musiken är filmiskt vacker, texten är (tror jag) ett utdrag ur Yvonne Connors dagbok, som hon läser med sådan poetisk Tom Waits-känsla att de 22 minuterna gärna blir 44 och 66. Det är en magisk upplevelse. Men det finns andra exempel på hemmaplan. Håkan Hellström och hans band skapar gåshudsvackra (konsert)upplevelser genom att kombinera starka låtar och texter. Som i exempelvis den fantastiska "Nu kan du få mig så lätt" Lyssna här!Arvtagaren bevisar en gång för alla att musik handlar om musik. För honom är det enkelt: svänger det, så svänger det. That's it! Det betyder ystra danser till Håkan Hellström, Islands, Miss Li, Sufjan Stevens, Dylan, Lynyrd Skynyrd, The Embassy och gladlynt popmusik. Det handlar inte om delarna, utan om helheten, känslan, och hur det låter, textförståelse eller inte. Här diggar han med koncentrerad min till den "nya" favoritlåten "Oh Boy" (som för övrigt fick Anders Lundin att gråta i "Allsång på Skansen") av Miss Li. Lyssna här!


Father and son

Min son, Elias, går igenom någon slags rädslefas just nu. Och det minns man ju hur det var. Som liten var jag livrädd för en liten plasttomte som alltid stod vid julgranen; han hade intryckt näsa och såg elak ut. Så jag förstår min son, det gör jag.

Däremot kan det ibland vara svårt att förstå vad som är läskigt för en tvååring. Att vissa saker skrämmer (som mörker) förstår man, andra (som introt till valfri tecknad film) inte.

Sedan en dryg månad tillbaka sover Elias på soffan. Sitt rum vill han inte gå in till om kvällen. Därinne bor Coco. Coco är en liten pojke, Elias alldeles egna Mållgan skulle man kunna säga, med den skillnaden att Coco är ond och "liite läskiig". Coco rosslar fram ett "whooöö", berättar Elias och skrämmer upp sin mamma, som också är tämligen lättskrämd. Dessutom står Coco ofta bakom den långa gardinen och "skriver". Hur nu det kan vara skrämmande.

Under EM-fotbollen har en ny rädsla avlats fram - muskler. "Pappa stänga aav teveen ... dom har muskler!". Kommentaren är rolig och förolämpande på samma gång. Dels för att den är bisarr, dels för att den antyder att hans fars kroppsbyggnad är av det vekare slaget.

Rädslefasen gör även dagislämningarna jobbiga för tillfället. Det är inte som förr, då alla barn utom Elias (totalt likgiltig över separationen) vinkade hejdå i fönstret. På väg in genom dörren gnyr han fram att han inte vill gå till dagis, han vill vara med pappa istället. Han hänger likt en apa runt halsen. Han kramar mig hårt hårt med sina mjuka barnarmar, hans stora blå ögon säger: "jag litar på dig, pappa!". Munnen säger: "Inte gå ifråån mig pappa ... pappa inte gå".


"Pappa måste", svarar jag, "men jag kommer tillbaka sen ... jag lovar".

Vissa saker vänjer man sig aldrig vid.

Cat Stevens - Father and Son


Det behövs nytt blod

Spanien-Ryssland i semifinal.

Kanske det sämsta som kunde hända svensk fotboll.

Det betyder att Lagerbäck sitter kvar.

Fan.


Det var ju inte så illa att få stryk mot ryssarna skulle det visa sig ...

... dom är ju riktigt bra. Särskilt Arsjavin, som är bländande bra och något av turneringens Maradona. 

Midsommarfirandet passerade tämligen smärtfritt. Mer barn än bärs är receptet för acceptabel baksmälla. Själva aftonen avnjöts (bortbjudna i sista stund som vi var) i en väns hus i ett av väskustens mer fashionabla havsbandskvarter. Andelen medelålders män med blötlagda pagefrisyrer är hög i detta paradis. Liksom frekvensen kulörta utanpåskjortor.

Till firandet tog jag med mig tre stycken blandband till en publik som - om jag skall vara diplomatisk - enklast beskrivs som en skara "radiocitygäster". Försökte därför göra blandbanden någotsånär "lättillgängliga", gamla radioplågor varvades med okända men melodiösa tongångar. Men inte fan hjälpte det. "Vad är det för musik", "Vem är Neil Young?" och liknade (upprörande) kommentarer luftades då sköna toner från Fleet Foxes, Neil Young, Radio Dept. och The Jam fyllde husets innandöme. "Du har så konstig musiksmak, Anders", kläcker den mest radioskvalsskadade flickan av dem alla. En snäll flicka skall sägas. Men tondöv. Jag ler ett av mina mest inställsamma leenden genom tiderna, säger något i stil med att smaken är som baken, samtidigt som jag tyst för mig själv döper om blandbandet från "Midsommar 1" till "Pärlor för svin". Jag behöver upprättelse... (För att lyssna: tryck på kassetten i marginalen!)
EDIT: länk till blandbandet här!

Blandbandet: "Pärlor för svin 1"
01. Pinball Wizard - The Who
02. I love you like a madman - The Wave Pictures
03. Strange things will happen - The Radio Dept.
04. It never entered my mind  - The Embassy
05. Town called Malice - The Jam
06. With every heartbeat - Kleerup/Robyn
07. Let's get it on - Marvin Gaye
08. Hurt - Johnny Cash
09. Southern Man - Neil Young
10. A minor incident - Badly Drawn Boy
11. Mykonos - Fleet Foxes
12. Going Underground - The Jam
13. Chelsea Hotel no 2 - Rufus Wainwright
14. Man must dance - Johnossi
15. Wolf Song - Patrick Wolf
16. It's a family affair - Sly and the Family Stone
17. Sunny Afternoon - The Kinks
18. Golden Skans - Klaxons
19. Emma's house - The Field Mice
20. This charming man - The Smiths

Fjorton skäl att besöka Way Out West

Gårdagens nyhet att Neil Young spelar på Way Out West gör mig så upphetsad att jag måste summera festivalen. Och det gör jag bäst med ett blandband. Därför kommer här fjorton säljargument till varför man bör slanta upp 1295 spänn och ta sig till Göteborg och Slottsskogen den 7-9 augusti. Hur du tar dig dit spelar ingen roll -  gå, spring, projicera dig, kör, flyg eller rid till Göteborg. Se bara till att ta dig dit. Okej?! Festivalen blir nämligen hur bra som helst. (Klicka på spelaren i marginalen för att lyssna! Eller klicka här!)

Blandbandet: "WAY OUT WEST DEL 1"

01. Håkan Hellström - 'Klubbland'
(Ja vad säger man. Håkan är Håkan, kanske. Sveriges bästa liveakt kommer definitivt mäta sig med de utländska  kollegerna. Och till och med toppa dem.)
02. Okkervil River - 'Plus ones' (Ett av mina favoritband som blir underbara att se live. Har en del liveplattor med Okkervil som lovar en mycket, mycket bra konsert.)
03. Mando Diao - 'To China with love' (Det här svänger så man blir tokig.)
04. N.E.R.D. - 'Provider'
05. The Dodos - 'Fools'
06. The National - 'Fake empire'
(Ännu ett 'nutida' favoritband. Längtar längtar...)
07. Familjen - 'Det snurrar i min skalle' (Skånsk dansmusik och inte en dansbandsfrilla i sikte. Lär svänga bra.)
08. Broder Daniel - 'Shoreline' (Unik konsert, blir antagligen en rörande historia med tanke på Anders Göthberg.)
09. Lightspeed Champion - 'Dry lips' (Spännande artist. Älskad av Conor Oberst aka Bright Eyes. Kanske inte så konstigt - han är ganska lik originalet.)
10. Fleet Foxes - 'English house' (Ja jävlar vad Seattle spottar fram talanger ur Washingtons skogar. Fleet Foxes är så bra att jag vill sparka ner ett träd. Det här blir en höjdpunkt.)
11. Sigur Ros - 'Hoppipolla' (Ännu en efterlängtad konsertupplevelse. Har varit extremsugen på att höra de astrala låtarna ända sedan jag såg den eminenta filmen "Heima". Nu blir det verklighet.)
12. Iron & Wine - 'Boy with a coin' (Kanske bäst inomhus? Hursomhelst tillhör Sam Beam favoriterna bland mina mer skäggiga album. Måtte han aldrig raka sig.)
13. The Flaming Lips - 'Yoshimi battle the pink robots, pt 1' (Kan bli hur bra som helst.)
14. Neil Young - 'Journey through the past' (Neil, bättre än Jesus. Större än gud. Det här BLIR hur bra som helst. Något att berätta om för barnbarnen ("Neil, vem?").


Neil Young är klar för Way Out West

Grabbarna som driver Way Out West gör ett fantastiskt bokningsarbete. Nu har dom fixat Neil Young också. Helt otroligt! Underbart! Vem blir det härnäst? Elvis? Jesus? Brasiliens 82:or?

Det firar jag med den passande låten "Old Man". Lyssna här!

Joga Bonito på svenskt vis

Det bästa lag som någonsin snörat på sig elva par fotbollskor är Brasiliens landslag 1982. Det vet alla som vet något om fotboll. Dom vann inte VM det året, det gjorde Italien. Men sett i bakspegeln är det ändå Brasiliens lag alla minns. Dom visade hur vackert fotboll kan vara när det är som bäst. Brassarna kallar det Joga Bonito: Det vackra spelet.

Jag har genom åren genomlidit åtskilliga slutspelsmatcher (mot bra motstånd vill säga, allt annat är ointressant) där Sverige spelat allt annat än Joga Bonito. Jag har förbannat de klantiga uppspelen. Jag har dött en smula varje gång Sverige har stressat upp sig i försvaret. Jag har rasat mot den dåliga bollbehandlingen. Jag har spytt galla åt höger och vänster. Alla stressade försvarsklanterier och missade pass har undan för undan ökat på antalet gråa hår (varav Olof Mellbergs legendariskt dåliga uppspel under förra VM:et står för ungefär hälften av den totala grånaden).

Jag har lidit.

Och jag har skämts.

Jag har hävdat att jag mycket hellre ser Sverige förlora och spela vackert än att se Sverige vinna med tråkig, andefattig fotboll. Något som mötts med skepticism hos den råkat höra mina tirader.

Men nu, efter Spanienmatchen, vet jag att min ståndpunkt håller. Att det var mer än snack. 

Under första halvlek igår spelade Sverige den bästa fotboll jag någonsin sett ett svenskt landslag göra. Passningspelet, dribblingarna, brytningarna, lugnet i försvaret, nedtagningarna och Zlatan, allt satt där. I första halvlek slog vi Spanien i deras eget spel - passningspelet. Det var vackert att se. Det var Joga Bonito på svenskt vis.

Nu skäms jag inte längre. Jag är inte ens bitter över förlusten.

Jag är bara stolt. Så oerhört inihelvete jävla stolt.


Mer Brasilien ... Astrud Gilberto - Girl From Ipanema


Fet och fläckfri eller fit och fläckig? Det är frågan.

Yes, där satt den! Spillde precis ut en hel kopp kaffe över balkongolvet, ner bland träspringorna, över mattan. Dagstidningen som låg på marken har efter mitt ensamma debacle en känsla av utedass. Det är sjätte stora spillet på tre dagar. Orkar inte torka upp det nu. Bloggar istället.

Det hela är intressant. Historiskt sett har jag haft svart bälte i sölerier och klanterier. Jag har i princip varit oförmögen att, utan att spilla, förflytta en kaffekopp från punkt A till punkt B. Ett faktum jag lärt mig att leva med. Men här kommer det märkliga. Under närmare två års tid har jag i princip varit sölfri. Inga kaffekoppar har tappats eller gjort bruna revärer över vardagsrumsgolvet på färden mot kafferasten, inga mjölkglas har stjälps över ända över matbordet, och framförallt: den ofrivilliga självstympningen har varit lika med noll. Jag har noterat allt detta, men inte vågat tänka tanken högt: "jag sölar inte längre"; har varit rädd att jinxa min blessyrfria vardag.

Men, nu är det slut med det. Nu är jag tillbaka på ruta ett igen. Jag hamrar sönder tumnaglar, välter ut omeletter (innan dessa blivit omeletter), och kaffet fuktar lika ofta på golvet som min strupe. Allt är som vanligt. Och jag vet varför. Under den sölfria perioden har all form av fysisk träning varit obefintlig. Otränad har jag helt enkelt gått omkring i slowmotion. Men nu, när jag har börjat träna igen rör jag mig snabbare, mer energiskt; min kroppsrytm är mer staccato. Med kaffedränkta balkonger som följd.

Fet och fläckfri eller fit och fläckig, alltså. Thoose are the choices.

Lou Reed - Dirty Boulevard

Musikvideor med det lilla extra

Björk - "It's oh so quiet"
Björk är ett litet isländskt troll. Underbart egensinnig, och troligen utan konkurrens när man summerar kreativitet per kvadratcentimer kropp. Något som avspeglas i hennes überkreativa, och ibland bisarra, musikvideor. "It's oh so quiet" är regisserad av geniet Spike Jonze - en fröjd både för ögon och öron. Kolla in videon! Fredagsblandning

Det är fredag. Jag är hemma med min son. Vi har precis avverkat en långpromenad; vi gick till vad min son kallar berget (en stigning på tre meter) och sedan via skogen upp till en damm för att mata ankor. Under promenaden försåg den lille zoologen mig med nya rön angående djurs matvanor. Bland annat har jag fått veta att både hästar och kor äter gräs, men gärna med sylt till. Och helst då jordgubbssylt. Även ekorrar tycker om gräs, men kan man hitta några pinnar gillar dom om man "pluppar" (min sons uttryck för att släppa någonting försiktigt) ner dom i deras små munnar. Efter det blev jag (efter en assocativ ordlek där "pluppa" snabbt förvandlades till "ploppa", "hoppa" och slutligen "sparka") informerad om att man INTE får sparka ekorrar i ansiktet. "Det är duumt...ekorrar gillar itte det". Man får bara sparka på pinnar, alternativt bollar, enligt experten. Hursomhelst, väl framme vid dammen matades ankorna snabbt och effektivt med Polarkaka. När brödet var slut förkunnade sonen för de extremt åpna ankorna att: "NU ÄR DET SLUT ANKORNA ... SES EN ANNAN DAG!".  

Musiklyssnandet i veckan har varit som vanligt. Lite här, lite där. Ett zick-zackande mellan år och genrer. Fredagens blandband åskådliggör det på ett bra sätt. Detta är vad som värmt mina öron i veckan. (För att lyssna klickar du på bandet i marginalen.)

Blandbandet "Fredagsblandning":

01. The Wave Pictures -
"I love you like a madman" (Fantastico!)
02. My Morning Jacket - "Librarian" (ny skön låt från Jim James & co)
03. The Go-Betweens - "Love goes on!" (Klassiker)
04. Paul Weller - "Hung up" (Borde beveka de mest obevekliga Weller-skeptikerna?)
05. Lil' Wayne - "Mr Carter" (jag gillar hip hop, glömmer bara bort det ibland - detta är sommar för mig. Bortsett från ett onödigt lite break med explicit lyrics är det en i mina öron perfekt hiphoplåt. Jag trycker in guldtänderna och njuter)
06. Bob Dylan - "Sign on the window" (Bon Iver säger sig lyssna minst en gång i veckan på Dylans (underskattade) album New Morning. "Sign on the window" är en bra anledning till det.
07. The Embassy - "It never entered my mind" (Har fortfarande inte hört "state 08", dåligt. Nöjer mig med den här beautyn så länge.)
08. Sam & Dave - "Hold on, I'm comin'" (Det är sommar. Och ingen sommar utan soul, så det så.)
09. The Radio Dept. - "Freddie and the Trojan horse"
10. Lloyd Cole and the Commotions -
"Speedboat" (Lloyd är väldigt väldigt bra - tack Alice!)
11. Scott Walker - "Mathilde" (Giganten Scott Walker does the Brel.)
12. The Avalanches - "Since I left you" (Sampling när det är som bäst. En veritabel ljudbuffé bestående av gamla tv-shower, musik och film. Dessutom med en kanonvideo, kolla in den!.)

EDIT: Länk till blandbandet


Okej Blogg.se

Vafasen, sitter och försöker lägga upp inlägg med länkar. Tämligen oumbärligt för en musikblogg. Men det går inte det. Nänä, det är tvärstopp. Blir lack. Ni har till solnedgången att skärpa till er, annars drar jag till Blogger.


Heja Sverige friskt humör

Igår. Framför teven. På teven: Sverige-Grekland, fotbolls-EM.

Avinstallation väluppfostrad och nyanserad Anders. Check.
Insert labil, hetsig och extremt onyanserad fotbollssupporter. Check.

Matchstart.

Puls: 144. Labilitet: 75%.

"Kom igeen nu SVÄRJEE!"
Sverige " tar kommandot" direkt, eller om man så vill: grekerna ger dom det. Bollinnehavet sänker ingångspulsen med cirka trettio slag. Grekland förbryllar oss tre åskådare framför teven. Fegspelet från förra EM är ännu fegare. Känner dom inte till den svenska backlinjens darrighet? Vet dom inte att grabbarna där bak inte klarar av femti trixningar, tillsammans? Tydligen inte.

Zlatan manglas gång på gång av den osannolikt fule Kyriargis (eller vad han heter). Zlatan lobbnickar och blir sekunden efter överkörd av den brutale greken. Ingen åtgärd från domaren. "Domarjävel!" Zlatan ser loj ut, vågar inte utmana, utan fegar ur. Han verkar tagen av stundens allvar. Gillar inte hans ansiktsuttryck. En fotbollsspelare i form har ett leende på läpparna, han njuter, han leker. Men Zlatan ser blek ut. Fan, skall han vika ner sig som senast i VM. "Kom igen och spring nu Zlaataan!"
Fan vad grekerna spelar tråkigt.
Dom gör på egen hand en dramatisering av den skandaltrista matchen Västtyskland-Österrike 1982. Passningsspelet är så uselt att Sverige framstår som Spanien i jämförelse.

Andra halvlek. Det luktar seger lång väg, men så länge det står 0-0 finns alltid risken för svenskt försvarsfippel.
"Vad gör du Petter!" Pheww.
Jepp, där kom det, det patenterade svenska panikfipplet - Petter Hansson skapar Greklands första målchans genom att nicka en decimeter utanför egna målburen.
"Åh vad dålig du e skit-Petter!".
"Och du med fege-Zlatan".

Puls: 169. Labilitet: 100%.

Sätter mig på balkongen. Pallar inte titta, blir för nervös, klarar inte av att se klanterier i backlinjen, får gråa hår. Vill undvika det. Andas genom näsan i lugna djupa andetag.
"MÅÅÅÅÅÅL", ropar de två återstående åskådarna framför teven.
"Mååååål", ropar jag.
"Mooooool", ropar en tvåårig röst inifrån sovrummet.
"Fina, fina Zlatan, du är bäst", hör jag en röst säga som låter förvillande lik min egen.
"Du är fantastisk, Petter", gastar samma röst sju minuter senare.

Sverige-Grekland 2-0. Härligt!

Dagens låt: Freddie Wadling & Sebastian Öberg - The Winner Takes It All


Vind i seglen

"Och konungen blev ju rasande". Jag kommer att tänka på Fredrik Lindströms drift med Herman Lindqvist när jag går med sonen till dagis. Det är tisdagmorgon och det stormar på västkusten. Till och med bakåtlutarmannen går upprätt idag. (Eller som skottarna säger: even the crows are walking.) En skön paus i värmen, tycker jag. En källa till irritation, tycker min son som rasar mot vinden då kepsen upprepat flyger av huvudet. "Håll i kepsen" ropar jag till honom i ett fåfängt försök att överrösta motvinden. Han tar tag i kepsen, men glömmer snart instruktionen då en snigel fångar hans intresse (vägen till dagis är översållad av dessa slemmiga kannibaler, och är en källa till stor fascination - och dagliga förseningar till dagis). "SLUUTAAA", ropar han ilsket då vinden för fjärde gången inom loppet av två minuter bjuder hans gröna keps på en lufttur. Maken till omnipotens får man leta efter. Nog för att han vant sig vid att bestämma (lite väl mycket för sitt eget, och sina föräldrars, välbefinnande), men vinden, lille vän, den bestämmer du inte över; hur mycket du än skäller och hytter med dina små leverpastejskladdiga barnafingrar. Detta förklarar jag för den unge monarken, med pedagogiskt eftertryck. Vilket leder till ett muttrande och ohörbart svar som endast kan översättas med "vi får väl se". Allt är möjligt för små barn, antar jag. 

Hursomhelst, dagens blandband handlar om vind (jaja, sista låten är kanske ett undantag), klicka på bandet i vänstermarginalen för att lyssna.

Blandbandet "Vind i seglen":

01. Billie Holiday - Stormy Weather
02. Rolling Stones - Gimme Shelter (uppenbar koppling, eller hur?!)
03. Israel Kamakawiwo'ole - Somewhere over the rainbow (jorå, det finns koppling till vind. Fråga Judy Garland)
04. Ed Harcourt - Whirlwind in D Minor
05. Kate Bush - Cloudbusting
06. Morrissey - Hold on to your friends (samma princip som i "gimme shelter")
07. Black Kids - Hurricane Jane
08. Cat Stevens - Father and son (Det blåste på både far och son idag ju.)

Dylan - världens första rappare?

Fotbolls-EM är inte bra för den här bloggen. Det är allt jag kan säga. Återkommer imorgon med nya friska tag. Lyssna på Bob Dylans briljanta "It's alright ma (I'm only bleeding)" från 1965 så länge. Vilken rytm och textmässigt flow den har, världens första raplåt. Genialiskt.

Bob Dylan - "It's alright ma (I'm only bleeding)


Bloggköer, rövhål, snöbollar och veckans äckligt eklektiska spellista

Har bestämt mig för att komma i form. Därför gick jag idag till löplabbet för inköp av "riktiga" löpskor. Jag lämnade stället med dyrare skor än jag tänkt mig och med en pulsklocka som jag inte alls tänkt mig. Men den skall vara bra att ha för den som är seriös i sin träning. Satt på balkongen förut med en kall öl och en cigg och tittade stolt på min fina pulsklocka. Kände mig sportig och härligt hälsosam där jag satt.  

Råkade säga "rövhål" till min son idag. Vilket ledde till en sekunds uppfostringspanik. Som tur var fattade han inte vad jag sa, utan upprepade med ett glatt leende det han rent fonetiskt tyckt sig höra: "Ja pappa, snöboll ... gå uuut och kassta  snöööboolll!" Rövhål känner han inte till än -- tydligen. Men det kommer väl - there are many around...

-----

Veckans spellista är äckligt eklektisk. Det är ingen ordning alls. Inget tema. Förutom att det är låtar jag verkligen älskar. Håll tillgodo och tryck som vanligt på kassetbandet i vänstermarginalen för att lyssna. Hoppas det passar!
 
"Det Äckligt Eklektiska Blandbandet":

01. The Velvet Underground
- I'm waiting for the man
02. Glasvegas - Daddys gone
03. James Taylor - Something in the way she move
04. Band of Horses - Ode to LRC
05. Bright Eyes - First day of my life
06. The Pixies - Here comes your man
07. PJ Harvey - Big exit
08. Beirut - Sunday smile
09. Ben Folds - Bastard
10. Belle & Sebastian - Expectations
11. Fleet Foxes - White winter hymnal
12. Van Morrisson - Brown eyed girl
13. Pete and the Pirates - Come on feet

EDIT: Länk till blandbandet


Antalet favoritlåtar signerade Paul Weller börjar bli tämligen ändlöst ...


Lite solskenspop i värmen

Det verkar som om solen och värmen är här för att stanna. Då passar det bra med lite (bortglömd?) solskenspop från det glada 60-talet (1967). Här är "Kites Are Fun" av Free Design.


Veckans Gäst-DJ: Min son

Jag sitter framför datorn och letar youtubeklipp att lägga upp på bloggen. In i rummet kommer min son. I vanlig ordning börjar han klänga på mitt ben.

- Velen pappa...jag vill se veelen!

Undrar du vilken musik som är hetast bland våra allra yngsta samhällsmedlemmar? I så fall, look no further, jag låter helt enkelt min son besvara frågan. Svaret är nämligen Velen. Eller Juvelen som vi vuxna kallar honom. Juvelen och videon "Don't Mess" är grejen just nu bland kids födda runt 2005. Hippare än så blir det inte. Falsettsång och disco is the shit; det är det som kommer få de de blöjbeprydda rumporna att skaka i sommar.

Eftersom min son är en taktil kille, sitter de flesta dansrutinerna redan som gjutna. Han har koll på dansarnas Saturday Night Fever-inspirerade handfladder. Juvelens huvudskak är rena barnleken. Dessutom körar han till Juvelens Princeliknande falsett: "Whoooo". Och även om min sons falsett låter mer "Muuuuu" än "whoooo", skall han hedras för att han testar sina röstmässiga gränser. För övrigt är kanske "Muuu-falsetten" bara en konsekvens av alla "Hur låter djuren"-böcker han överdoserat sen dag ett. I så fall går det över med tiden. 

Textmässigt är han inte riktigt hemma än (främst på grund av bristfällig engelska), men när Juvelen sjunger refrängen "Don't mess around with my love", sparar min son sannerligen inte på krutet: (don't mess around with) "MAJ LAAA" (don't mess around with) ..."MAJ LAAAA!".Dagens låt: "Free Money" av Patti Smith

En fenomenal låt. Noterar också att videon serverar några av Mapplethorpes klassiska svartvita foton på Patti. Ett av dem pryder faktiskt hallen hemma hos oss. Nu pryder den min blogg. Bara en sån sak.

 


Bland fåglar och Andrew Bird

Det är högsommarvärme. Hettan är olidlig. Jag är en myra och solen är ett tjockt, elakt barn med förstoringsglas. Jag kommer att tänka på min mormor och hennes ständigt pågående jeremiad under sommarmånaderna. Hennes lidande var allas lidande. Hon satt likt en säl på en av kökets pinnstolar och utstötte små grymtanden, inte helt olika en säls de heller. Som barn förstod jag aldrig hennes problem, sommar var ju sköna dagar med bad, bollspel och glass. Men nu, trettio år och - förmodligen - lika många kilo senare, förstår jag henne. Varken glass eller badbollar hjälper mot den värmeisolering, och värmealstring, som den uppgraderade accessoaren runt midjan innebär. Och såvida jag inte faller ner i en isvak erbjuder den inga fördelar. Bara lidande.

Så jag söker respit, och hittar den i skuggan på balkongen. Där slår jag mig flämtande ned. Sonen sätter sig bredvid. Vi sitter och tittar ut över den envetet blå himlen, vi spanar efter flygplan, fåglar och annat som flyger. Jag ägnar mig åt min nya favorithobby: "Fråga tvååringen". Fråga tvååringen är som det låter ett frågeforum där pappa frågar och sonen svarar. Mycket underhållande. Inga är så tvärsäkra som tvååringar; de vet allt. Undantaget skulle (möjligen) vara de på kunskap och empati underutvecklade vuxna personer som har enkelriktade åsikter om ras, kön och motsvarande. Fast det är klart - de saknar tvååringens charm, och ignorans är inte lika charmig utan mjölktänder. Mjölktänder goes a long way, liksom.

Hursomhelst, sonen gör stora ögon mot himlen. "Där äär ett flyplaan, pappa!". "Mmm", svarar jag. Han ser fundersam ut där han sitter. "Vad tänker du på?" frågar jag. "Jaag tänker att man apsoluut inte fåå slåss", svarar han reptilsnabbt. Funderingen är ett citat, och kan härledes till den perfekt utförda örfil som kvällen innan rödfärgade hans pappas högra kind. "Nej, det får man int....". Min son avbryter. "ÅHH, TITTA FÅÅGELN PAPPA!", skriker han. "Ja du", säger jag, "vart är den på väg tror du?". "Han skaa äta frykoost". "Aha, vad äter han då då?", fortsätter jag. "Han ääter smöörgås!". "Okej, vad vill han ha för pålägg? Ost?" frågar jag. "Naee, fåglar gillar leevepaastej ... Fåglar gillar itte ost, gillaar baara levepastej*!" "Aha, men vad äter humlor då?" frågar jag. "Hymmlor äter gjääs...eller blaad.".


Dagens låt heter "Skin Is, My" av världens bästa fågel -  Andrew Bird.
* Needless to say är min sons favoritpålägg leverpastej.

RSS 2.0