Julafton
Det är en vit jul. Den insnöade omgivningen skapar en märklig akustik, ljuden är förvrängda men samtidigt tydligare än vanligt. Utanför huset skottar en man snö. Skrapandet från snöskyffeln letar sig upp mot balkongen där jag sitter och röker. Ljudet är skarpt och klart, som om han stod precis bredvid mig. Motorvägen ligger en halvmil bort och utom synhåll, men det dova mullret skapar en mäktig ljudkuliss som ackompanjerar skrapandet från skyffeln. En talgoxe sveper kvittrande förbi. Motorn från en gammal röd Saab hackar och hostar på parkeringsplatsen. Det gör mig sorgsen. Hur länge till kommer man att kunna höra det i framtiden?
Jag går in i köket. Där sitter Elias. Han har varit uppe sen klockan sju i morse. Nu är den tio. Det är julafton och han är sällsynt artig, milt upphetsad inför tomtens ankomst. Han är ännu i den ålder då julklappar endast tilldrar sig ett vagt intresse jämfört med jultomtens knackande på dörren. Han är uppspelt och förväntansfull. Lite senare, vid halv två, strax innan vi ska gå ner till mormor och morfar, kommer han falla ihop av utmattning och förvandlas till ett monster som slänger igen dörren till sitt rum för att sen upprepat gallskrika, varpå hans lillebror på andra sidan dörren glatt kommer att skrika tillbaka i tron att allt är en rolig lek som storebror hittat på. Men det är inget vi känner till nu när vi sitter vid köksbordet och äter frukost. Just nu är han ett under av resonerande vältalighet.

”Pappa.”
”Ja.”
”Nu tror jag att tomten är ute och flyger med sina renar.”
”Det tror jag med. Snart ska han ju vara här.”
”Man kan inte gå barfota idag.”
”Nej, det är för kallt.”
”Eller hur! Då fryser man ihjäl fötterna!”

Vi går in till vardagsrummet. Det doftar gran, stearin och pepparkakor. På golvet sitter Elliott, med benen brett isär och vickande knubbiga fötter. I handen håller han ett lånekvitto från biblioteket. Han skrynklar ihop det och håller upp det mot takljuset. Han vrider och vänder på det, med huvudet lutat åt sidan studerar han hur ljuset faller genom det hopknycklade pappret och bestämmer sig sen för att smaka på det. Det vita kvittot mörknar av saliven. Medan jag tänder granen och fyller på nytt vatten lägger jag märke till att ett par av de hjärtformade pepparkakorna med namn på inte längre är så hjärtformade, snarare runda pepparkaksskruttar. Eliaskakan saknar e och ”Anders” stavas nu ”Ande”. Jag frågar Elias om han sett vad som hänt med pepparkakorna.

”Oj, det kanske är tomten som ätit av dem”, säger han.
”Nej. Jag tror nog det är en annan tomte som varit framme.”
”Jag med.”
”Kanske en liten tomte?”
”Ja. Det är nog Eliastomten som varit framme.”

Och så går han fram till granen, lutar sig in bland grenarna och tar ett bett av Eliaskakan.

”Så här gjorde jag, förstår du pappa.”
”Jag trodde vi kommit överens om att inte äta pepparkakorna förrän efter julafton?”
”Men jag trodde jag fådde äta dom.”
”Gjorde du?”
”Ja-aa. Det trodde jag faktiskt.”

Utanför skottar mannen fortfarande snö. Den röda Saaben är försvunnen.
Snart kommer tomten.

---


30 favoritlåtar 2009 (spotify)

Sitter och knåpar ihop årets favoritplattor samtidigt som jag fascineras av Elliott, snart nio månader. För två veckor sen kunde jag lägga honom på golvet - och där blev han liggande. Annat är det nu. Nu kryper han, nu sätter han sig upp på en tiondels sekund och sen igår ställer han sig upp med stöd av bordsben, tillgängliga gardiner eller pappas byxben. Han reser sig, faller, reser sig igen, faller, slår i bakhuvudet i plåtskåpet bakom, gråter, kämpar sig åter upp på stabbiga gummiben. Han står bredbent på tå, vinglar, ler med hela ansiktet och visar upp de två mjölktänderna i underkäken. Misslyckande existerar inte. Vad blir det härnäst? Cykla i januari? Göteborgsmaran i maj? Handbromssladdar på IKEA:s parkering till sommaren?
30 favoritlåtar 2009


Enjoy!

GOD JUL!

Så här dagen före julafton vill jag passa på att tacka alla er som - trots mitt sporadiska bloggande - ständigt återkommer till bloggen med kommentarer, glada tillrop eller bara för att läsa lite i smyg. 

Det är mycket uppskattat! 

Just nu sitter jag på en pall i vardagsrummet. Hukad över tv-bänken skriver jag dessa rader medan The Pogues står för julstämningen. I soffan bakom mig sitter Elias och "läser" ur Petter och hans fyra getter med hög och teatralisk stämma. På golvet halvligger Elliott som någon slags badnymf och småtuggar på senaste numret av Kamera och Bild.

Ute faller snön och jag hoppas det håller i sig. Det var inte igår som vi senast hade en vit jul på västkusten.

GOD JUL!

---


I väntan på 00-listan

När Gud är riktigt djävulsk ger han sina avbilder ryggskott - och adderar sen rethosta. Allt för att maximera ödmjukheten.

Jag är ödmjukare än någonsin.

Det är vinter och lägenheten är kallare än nosen på en isbjörn. På grund av bristfällig isolering i våra fönster tillåts nordanvinden leta sig in i varenda rum. Lidandet är monumentalt. Att frysa är det värsta jag vet; att frysa inomhus är värre. Jag ringer HSB. De säger de att de ska åtgärda felet "någon gång" i januari och det är väl bra, förutsatt att jag överlever nyåret.

Elliott har börjat krypa. Han utforskar lägenheten med en rödhårig envetenhet. Han rycker i gardiner, "läser böcker", smakar på dem; han kontrollerar att alla sladdar sitter ordentligt och söker av golvet efter saker att äta. Förra helgen avnjöt han i lugn och ro Göteborgspostens söndagsbilaga. 

Detta förändrar radikalt möblemang, kabellösningar och sinnesro.

Att under rådande omständigheter placera en gran mitt på vardagsrumsgolvet är naturligtvis en briljant idé.

Sladdar. Glitter. Granbarr. Miljarder kulörta kulor. Knubbiga händer som drar i grenar.

Julefrid?

Not so much.

Varje dag försöker Elliott ta sig in i Elias rum. Varje dag stänger Elias muttrande igen dörren i ansiktet på honom. Häromdagen släppte han dock garden för ett ögonblick, varpå Elliott smet in med sin säregna krypteknik, inspirerad av hur rekryter ålar sig fram under taggtråden på hinderbanan. När Maria lyfte ut honom ur rummet hittade hon följande saker i hans mun:

En tärning.
En blå spelpjäs.
Ett hjul till en miniatyrporsche.

Och alldeles nyss hittade jag honom inne på wc, mumifierad i toapapper.

Hur som helst. Julen är snart här och jag sitter som bäst och listar mina favoritalbum under 00-talet, vilka lär dyka upp på bloggen inom några dagar. Tills dess lägger jag upp en av mina favoritlåtar från året som gått: "Låt det dö" med Anna Järvinen.De goda stunderna.

Om någon undrar vart jag tagit vägen så har jag lidit av ett ryggskott i två veckor, men är nu på bättringsvägen. Jag har inte kunnat sitta framför datorn några längre stunder och skriva. För ögonblicket ligger jag i soffan och lyssnar på Leonard Cohens liveplatta. Fantastisk! På bröstet klänger Elliott, på väg att somna. Vi snorar ikapp, dödsförkylda. (En kliché, jag vet. Per definition är dödsförkylning den enda förkylning vi män kan ha.) Han gnider näsan fram och tillbaka mot min vita t-shirt och lämnar små mörka fläckar av snor och saliv. Om jag försöker torka hans näsa med papper, vrider han sig i vad som verkar vara omåttliga plågor och skriker som döda spädgrisar inte gör. Så jag låter honom hållas. Han är alldeles varm och nyduschad och luktar päron. För en halvtimme sen matade jag honom med välling tills han somnade. Sen vaknade han till, vred på huvudet, smygkräktes på min cardigan och somnade om. Därav duschen, och pärondoften. Själv bytte jag bara tröja. Det krävs mer än lite uppstött fullkornsvälling för att få in mig i badrummet idag. Till det är jag på tok för sjuk.

---

"It was about 14 years ago. I was 60 years old, just a kid with a crazy dream..."
L. Cohens snack inför "Ain't no cure for love"


Först till kvarn...Om någon är så hopplöst 2008 att denne inte har Spotify, så har jag en inbjudan över. Skicka ett mail till mig på copycamp[@]hotmail[.]com så skickar jag inloggningsuppgifter.
Först till kvarn gäller!


RSS 2.0