Seasick Steve, ett original i bluesvärlden

I vårt västra grannland bor en briljant, men relativt okänd, bluesmusiker som lystrar till namnet Seasick Steve. Namnet fick han på grund av sitt anlag för sjösjuka. Steve (f. Steve Wold) är en originell artist med en bakgrund mer udda än instrumenten han spelar på. Ursprunglingen är han från USA. Föräldrarna skilde sig när han var fyra. Han stack hemifrån vid fjorton års ålder, begav sig ut på luffen, finkades, levde på samhällets bakgård, och försörjde sig genom diverse ströjobb innan han blev professionell musiker. Idag bor han i Norge.

Hans liv på luffen är ett återkommande tema i hans texter. Och även i mellansnacket, som är väl tilltaget i på hans album: "Cheap" och "Dog House Music". Två makalöst bra album.

Gitarren, som han kallar "The Three Stringed Trance Wonder", köpte han för 75 dollar i Como, Mississippi. Eftersom han kände sig lurad på köpet, svor han att aldrig sätta på fler strängar.

Och man får ju säga att det låter "ganska" bra ändå. Med sina tre strängar spelar han en så funkig, svängig boogieblues att man vill göra vågen.

Men Steve har fler kreativa instrument i repertoaren. Han spelar en skärande slide med hjälp av en ensträngad träplanka. Han kallar denna skapelse för "The One Stringed Didley Bow". Som trumkomp stampar han foten på en liten trälåda, kallad "The Mississippi Drum Machine".  

Seasick Steve är en udda fågel och stor historiberättare, som har varit med om det mesta. Han har både spelat med Modest Mouse och hängt med The Grateful Dead. Han har varit med. Och han följer med sin tid. I sommar dyker Seasick Steve upp med sin boogie-punk-blues på Roskildefestivalen. Grattis Danmark!

Seasick Steve - "The Dog House Song" 

Seasick Steve
- "Hobo Low" 


Nedan: Seasick Steve med "Chiggers"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0