Ynkliga comebacks

Jag går över Drottningtorget, på väg till Centralstation. En mamma med barnvagn rammar mig bakifrån och fortsätter sedan som om ingenting hade hänt. Smärtan är omedelbar. Jag blir stående med flimrande ögon och blodsmak i munnen och undrar vad som hänt. Brast hälsenan, tänker jag, väl medveten om hur det kändes förra gången det hände, då jag utan uppvärmning spelade squash med D. och trodde att någon slagit upp dörren och träffat min vad, bara för att liggande på golvet inse att dörren till squashplanen fortfarande var stängd. Den här gången är insikten den omvända.
Men just som jag har beslutat mig för att det måste vara frågan om en ny hälsenebristning, får jag syn på henne. Hon går framför mig, självmedvetet, sådär som vissa nyblivna mammor gör. Med den totala arrogansen hos en förstföderska. I skrynkliga grå jogginbyxor plöjer hon väg genom folkhopen, paraderar mot övergångsstället som om hon äger världen. En trettiplussare, med glänsande svarta hårrötter i ett otvättat, blonderat hår. Munnen är ihopknipt, ett tunt streck av bitterhet. Och av överlägsenhet. Som om världen, och alla i den, ska underkasta sig henne bara för att hon spenderat ett par dygn i Landstingets kläder på Mölndals BB. Jag sick-sackar förbi några söndagsflanörer, kommer ikapp henne vid rödljuset och ger henne en blick som för att säga "Du, jag är också förälder. Så jäkla speciell är du inte." Hon ser mig inte först. Då upptäcker hon ciggen i min högra hand. Sen mig.
- Vad glor du på? frågar hon.
- Äh, dig, svarar jag tafatt, eftersom jag helt saknar den korta stubin och snabbhet som krävs för att komma på ett mer dräpande svar. Jag hostar dock upp mig och fortsätter.
- Märkte du inte att du körde på mig? säger jag.
- Vadå då. Går man så långsamt får man skylla sig själv.
Jag blir tom.
Hon stirrar ondskefullt på mig.
- Ber man inte om ursäkt då? säger jag. 
Hon ignorerar frågan. Istället pekar hon med en svepande rörelse mot min högra hand.
- Ta bort ciggen, säger hon.
Jag kastar den till marken, fimpar den med ett knyck med foten. Sen tittar jag upp på henne. Hennes bittra uppsyn gör henne tämligen ful. Inte för att ett leende skulle hjälpa. Men ett par nytvättade jeans, en klippning och ett par smilgropar hade i alla fall tagit henne ut ur husvagnen, kommer jag att tänka senare, när mötet redan blivit en anekdot, när tillfället att kasta en vass replik i hennes husvagnsansikte sedan länge är passerat. Det enda jag kan komma på, nu, när jag ser henne försvinna mot Centralstationen är att halvhjärtat ropa efter henne:
- Stackars barn!

Kommentarer
Postat av: Ingrid ♥

Hur gick det med din häl?

Det är synd om denna tjej, om hon redan är arg på hela världen .... hur ska det bli om några år ? kan man fråga sig.

Hoppas att din skada inte blev allt för allvarlig.

Kram Ingrid

2010-04-11 @ 15:09:06
URL: http://ingridspotpurri.blogg.se/
Postat av: Boggen

Känner igen fenomenet och typen. Vad som jag också tycker är märkligt är att, likt pensionärer, ska "barnvagnsfolket" alltid ge sig ut när det är som mest folk. Pappa- eller mammaledig skulle kunna få hela gator, torg och butiker nästan för sig själva på andra tider av dygnet.

2010-04-11 @ 19:02:41
URL: http://boggblogger.blogspot.com/
Postat av: Anders

Ingrid: Det gick bra. Men gjorde ont.Boggen: Eller hur:)

2010-04-12 @ 13:47:16
Postat av: Boggen

... för själv var man ju aldrig ute dessa tider när man drog vagnen....(nåja...)

2010-04-12 @ 21:33:33
URL: http://boggblogger.blogspot.com/
Postat av: Jonas

Kan bara skratta igenkännande åt typen, undrar hur man burit sig åt för att inte bli sån...

2010-04-14 @ 22:30:23
URL: http://www.skivgrisen.blogspot.com/
Postat av: Anders

Jonas: bra föräldrar och mycket gröt till frukost kanske?

2010-04-17 @ 08:58:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0