Kauko

För länge, länge sedan satt jag och min vän G i Atens hamn, Pireus. Vi väntade på en båt som skulle ta oss till Haifa, Israel. Till äventyret. Vänthallen, som låg utomhus, var enkel, knappt mer än ett skjul med bänkar av trä och väggar av korrugerad plåt och med ett fem meter högt tak. Akustiken gjorde minsta rörelse högljudd. Vi var ensamma sånär som på en storväxt blond man som slagit sig ned på en bänk några meter ifrån oss. Vi nickade åt hans håll. Han nickade tillbaka. Vi slog vad om varifrån han kom; G satsade en dollar på Finland och jag motsvarande summa på Norge.

G, som älskade luffarliv, Sture Dahlström och alkohol, blandade Ouzo med vatten, och vi drack den vita lakritsdrycken till tonerna av Pogues "The Wild Rover": "I've been a wild rover for many's a year / And I've spent all my money on whiskey and beer / And now I'm returning with gold in great store ... " Romantiken var total. Det var en av årets sista dagar 1991. Det var relativt kallt, åtminstone med Greklandmått mätt, och Shanes Mc Govens såriga röst ekade i skjulet. Och när låten tog slut ekade ljudet av Kauko (den blonde mannen hette så) minst lika högt. "Phroo-ooo-oomp", lät det.  Sedan vände han sig mot oss, för att med omisskännlig finsk diftong förklara det uppenbara:

- I've got gaases.

En replik, väl värd en dollar.


Kommentarer
Postat av: Boggen

Härlig anekdot från livet! Den skulle rent av kunnat vara vacker om det inte vore för avslutningen ;)

Pogues var grymma, trodde aldrig Shane skulle leva så länge som han ändå gjort. Såg honom i ungefär två låtar på en hel konsert, sedan var han för full för att fortsätta.

2009-04-16 @ 21:56:32
URL: http://boggblogger.blogspot.com/
Postat av: Anders

Kul att du gillade den, Boggen. Kanske synd att släppa in Kauko i historien:) Och Shane var alkoholromantiker och ledstjärna för min vän G.

2009-04-17 @ 10:25:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0